Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat kun je doen als de cliënt niet akkoord is met de Levensloopaanpak en/of geen toestemming verleent voor het delen van informatie?

Gezien de aard van de doelgroep en bijbehorend gevaarsrisico, gaat de Levensloopaanpak ook zonder een akkoord of toestemming van start. In sommige gevallen wordt de Levensloopaanpak opgenomen in zorgmachtiging of het vonnis van de rechter bij een voorwaardelijke veroordeling, dan levert dit een grondslag voor het delen van gegevens. Als hier geen sprake van is, dan gelden de grenzen van bemoeizorg. Er kan op basis van het kader bemoeizorg worden geprobeerd het contact en een vertrouwensband op te bouwen met cliënt. Daarnaast is het door de inwerkingtreding van de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) per 1 maart 2025 mogelijk om tijdens een overleg binnen het Zorg- en Veiligheidshuis informatie te delen tussen netwerkpartners. Maar ook met de komst van de WGS is het beroepsgeheim voor zorgprofessionals nog steeds van toepassing, je mag alleen je beroepsgeheim doorbreken onder specifieke voorwaarden. Dus om beter te kunnen samenwerken binnen de aanpak is het wel wenselijk zoveel mogelijk toe te werken naar medewerking door cliënt.

Hoe kan ik iemand aanmelden voor de Levensloopaanpak?

Neem contact op met het Zorg- en veiligheidshuis in jouw regio om de mogelijkheden en route te bespreken. Kijk op de regiokaart Levensloopaanpak voor alle Zorg- en Veiligheidshuizen.

Wie neemt de beslissing of iemand wel of niet tot de Levensloopaanpak wordt geïncludeerd?

Inclusie tot de Levensloopaanpak is een besluit dat door de betrokken netwerkpartners gezamenlijk wordt genomen. Er wordt beoordeeld of iemand voldoet aan de landelijke inclusiecriteria. Zie voor meer informatie over inclusie “Het ideale werkproces

Hoe deel je het Levensloopplan met de netwerkpartners?

Het plan kan opgeslagen worden in PGAx of Kedo, zodat de deelnemers van het overleg het in kunnen zien.

Soms zijn er partijen die niet in deze registratie systemen kunnen, bijvoorbeeld omdat zij zijn uitgenodigd voor incidentele deelname. Zij mogen de gegevens ontvangen die nodig zijn in het kader van het uitvoeren van het plan. Dus zij mogen het levensloopplan ook ontvangen. Helaas is momenteel dan de enige mogelijkheid dat dat gebeurt via beveiligde mail. Momenteel onderzoeken we een gebruikersvriendelijke oplossing.

Sluit je de casus af als iemand in bewaring is in afwachting van een tbs-zitting?

Omdat je vooraf niet 100% zeker weet wat de uitspraak gaat worden blijft de casus open tot de zitting. Het is belangrijk om de uitspraak te monitoren. Ook als er hoger beroep of cassatie volgt. Het kan een lange tijd duren voordat de uitspraak onherroepelijk is.

In die tijd blijft de casus in de Levensloopaanpak. Maak in ieder geval met het Levensloopteam scenario’s als de uitspraak géén tbs wordt. Bespreken van de casus kan op een laag pitje (waakvlam stand).

Afsluiten gebeurt bij oplegging van tbs-dwang. Bij een voorwaardelijke of gemaximeerde tbs gaat de Levensloopaanpak verder.

Als iemand een ISD-maatregel opgelegd heeft gekregen, sluit je de Levensloopaanpak dan af?

Nee, tijdens de ISD-maatregel blijft de Levensloopaanpak lopen. Benut deze tijd om scenario’s te bedenken en uit te zetten. Denk aan diagnostiek uitvoeren, de mogelijkheden van aanvragen van een bewindvoerder/mentor/curator onderzoeken en een indicatie aanvragen. Bespreek in welke frequentie de persoon besproken moet worden, mogelijk kan dit op een laag pitje.

Als een cliënt in detentie raakt, blijft de Levensloopaanpak dan wel doorlopen?

De Levensloopaanpak blijft doorlopen zo lang als nodig is. Dus ook als cliënt even gedetineerd raakt blijft een levensloopcoördinator betrokken zodat er na detentie niet weer helemaal opnieuw begonnen moet worden, en zodat de zorg aansluitend door blijft lopen. Als een detentie echt langdurig is of er TBS met dwangverpleging wordt opgelegd wordt de Levensloopaanpak wel afgesloten en kan er na detentie of TBS bekeken worden of de aanpak weer opgestart moet worden.

Contact

Vragen aan het landelijk coördinatiepunt Levensloopaanpak?