Proef gestart met beveiligde woonvorm

Proef gestart met beveiligde woonvorm

Tiny house

Psychiater Jessica Wesselius van HVO Querido vertelt bij NPO Radio1 over de eerste ervaringen.

Combinatie van problemen

“Mensen met psychiatrische problemen in combinatie met andere problemen, zoals verslaving, worden vaak behandeld in een psychiatrische kliniek. Op een moment zijn deze mensen uitbehandeld en hebben geen baat meer bij verblijf in een kliniek. Hun problemen zijn dan echter niet weg.
Door hun combinatie van problemen hebben deze mensen altijd begeleiding nodig. Die is echter niet beschikbaar in de reguliere woonzorg. Er is geen passende vervolgplek die veilig genoeg is voor hen. Daardoor kunnen ze niet uitstomen uit de kliniek.”

Handen in het haar

“Dit zijn cliënten die erg in de war kunnen zijn en lastig gedrag vertonen. Deze groep kan ook problemen veroorzaken voor de maatschappij. Ook familie zit met de handen in het haar. Deze mensen zwerven vaak van plek naar plek of belanden op straat. Zij beseffen zelf ook dat zij zo niet verder komen, worden wanhopig. Zij willen ook gewoon ergens kunnen wonen zoals jij en ik.”

Intensieve woonzorg

“Samen met ggz aanbieder Arkin hebben we hebben voor deze groep mensen nu een voorziening gecreëerd in een gebouw van HVO Querido. Hier wonen ze onder woonbegeleiding van ons. En samen Arkin bieden we intensieve zorg en begeleiding. De behandelaren van Arkin komen ook echt op de afdeling waar deze mensen wonen. Deze woonzorgplek geeft ook meer beveiliging dan gebruikelijk. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat we een deur op slot kunnen doen als dat nodig is.”

Eerste ervaringen

“We zijn in april 2023 begonnen met beveiligde woonzorg. We hebben nog maar een paar cliënten. Maar de eerste ervaringen zijn goed. Een cliënt die al jaren op een gesloten afdeling in een psychiatrische instelling zat zei ‘het lijkt hier niet op een kliniek maar op een echt huis.’ Er woont ook iemand die heel lang niet uit zijn kamer durfde te komen. Maar nu hij hier is hebben we hem aan tafel weten te krijgen. Dat zijn mooie voorbeelden.”

Waarom het werkt

“We onderzoeken waarom deze woonvorm kan werken. Ik zie twee belangrijke aspecten. Ten eerste de intensieve samenwerking tussen HVO Querido en Arkin. Psychiatrie is heel goed in het behandelen van stoornissen. Wij zijn goed in het begeleiden van mensen naar de maatschappij en hen te leren zo normaal mogelijk te functioneren.”

Het is jouw huis

“Het tweede aspect is rust. Als je hier woont is het jouw huis. Je mag zo lang blijven als je wilt. Als je tussendoor opgenomen wordt in een kliniek is dat prima. Daarna kom je gewoon weer terug bij ons. Er zit geen druk achter. Je bent wie je bent en wij gaan kijken hoe je zo gelukkig mogelijk kunt leven. Zonder dat anderen er last van hebben. En er is 24/7 begeleiding.”

Niet alleen

“We kunnen deze woonvorm niet alleen realiseren. We doen het samen met Arkin maar hebben ook zorgverzekeraars hierin meegenomen. Ook die zijn positief. Als dit nou werkt hebben we hier een goed voorbeeld dat wellicht op andere plekken in Nederland ook kan werken.”

Meer weten?