Samenwerking met de Penitentiaire Inrichting

Samenwerking met de Penitentiaire Inrichting (PI)

Maarten Verdonk (procesregisseur, Zorg- en Veiligheidshuis Zeeland) vertelt hierover.   

Geen rol?

“De samenwerking met de PI’s in onze regio is vormende. Want wanneer betrek je hen? Als iemand niet in de PI zit dan heeft een PI ook geen rol. Maar zit iemand ‘binnen’ dan is de traditionele manier van denken dat die cliënt dan ook alleen ‘van de PI’ is. We hebben daarom actief contact gezocht met de PI’s en de gesprekken hierover open gevoerd.” 

Bijeenkomsten

“We hebben in de PI in Middelburg bijeenkomsten gehad met de casemanagers daar. Dat ging over de Levensloopaanpak in het algemeen (wat is het? Waarom is het belangrijk?). Maar ook hoe ga je elkaar vinden? Op welk moment? Dat zelfde doen we in PI Vught samen met Oost-Brabant. Ook om hen uit te nodigen: denken jullie met ons mee?” 

Voorbeeld

“We hebben nu een concreet voorbeeld van een Levensloopcliënt de momenteel in PI Vught zit. In afwachting van doorplaatsing naar een kliniek. En dan merk je dat je door die bekendheid met de aanpak makkelijker met elkaar in contact komt en kunt overleggen. ‘Er is een Levensloopcoördinator betrokken, kan die langs komen? Kunnen we elkaar blijven informeren? Kun je het laten weten als er zicht is op een plaatsing?’ Dat linkje leggen is nu makkelijker.” 

Korte lijntjes

“Wat je uiteindelijk wilt is dat je korte lijntjes hebt. Enerzijds heb je te maken met Levensloopcliënten die weer in detentie raken. Dan wil je dat ook in de PI bekend is dat er een plan voor zo iemand is. Andersom wil je ook dat als iemand aan het einde van zijn straf zit, de medewerker van de PI actief denkt aan de mogelijkheid iemand aan te melden voor de Levensloopaanpak.” 

Landelijke afspraken

“Wij hebben nu trouwens een aanmelding voor de Levensloopaanpak die mede vanuit de PI is gedaan. Wij kenden deze cliënt en zijn betrokken gebleven. Dat heeft mede geleid tot deze aanmelding vanuit de PI Alphen aan den Rijn. Daar ligt wel een belangrijk aandachtspunt. Iemand komt niet altijd terecht in een PI in de regio. Hoe weet je dan waar hij is? En hoe weet de ontvangende PI dat het een Levensloopcliënt is? Het is handig daar afspraken over te maken.”  

Meer weten?